Achter elke impactondernemer, elke #gaveimpactmaker, schuilt een interessant verhaal. Uit het verhaal van Anoek Meijer alleen zou je echter al een compleet boek kunnen schrijven. Niet alleen door de vele verschillende dingen die ze doet. Voor, zoals ze zelf mooi zegt, de mensen die wat verder van de massa afstaan. Maar ook door intense levensgebeurtenissen, die haar uiteindelijk heel veel hebben gebracht en naar eigen zeggen ‘het beste waren wat me kon overkomen’.
Het ondernemersavontuur begon voor Anoek Meijer 21 jaar geleden. Als kapster. Niet zo maar een kapster trouwens, maar daarover later meer. Want eerst hebben we het over de levensfase van waaruit Anoek is begonnen. Die is niet alledaags en tegelijkertijd krachtig en prachtig. Ze raakte namelijk al op vroege leeftijd zwanger, op haar vijftiende. Anoek zat toen op het Gymnasium en wou altijd veearts worden. Maar, zo vertelde Anoek “op kamers gaan in Utrecht, met een jong kind, leek me niet zo handig”. Gelukkig was er altijd al een plan B en dat was kapster worden. Ze is daarop naar MAVO gestroomd, om zo snel mogelijk haar kappersdiploma te halen.
Ze wilde wel meteen een uitdaging in het knippen en die vond ze in het ondernemerschap. Niet alleen knippen in een salon, maar het net even wat anders doen. Door de mensen thuis te knippen. Anoek vertelt hoe ze hierbij veel support en ‘ruimte’ heeft gekregen van haar toenmalige werkgever, de eigenaar van de salon in Emmen waar ze was begonnen. Hij ging ermee stoppen om alleen verder te gaan als herenkapper. Dat zag Anoek als het perfecte moment om haar eigen plan uit te voeren, om te doen wat ze graag wou. Ze kreeg een half jaar de tijd om te plannen, heeft een transporter-bus gekocht en haar handige man* heeft die ingetimmerd als kapsalon-bus.
*Die handige man? Dat is nog steeds haar man. En de vader van haar zoon, die inmiddels 21 jaar is en op het moment van ons interview net uit huis is gegaan om samen te gaan wonen. Hoe mooi.
Anoek: “Zo was ik binnen 3 maand kant-en-klaar om te gaan beginnen. De klanten die bij mij wouden blijven komen, mocht ik in de kapsalon alvast allemaal bedienen. En ik kreeg de klantenkaarten van de klanten die de eigenaar niet meenam. Zo had ik een mooie opstap. Ik heb daarnaast nog 2 keer een advertentie geplaatst en zat zo al snel vol.” Anoek begon met knippen tijdens basisschooltijden en ’s avonds voor de mensen die aan het werk waren. Dat was voor haarzelf praktisch, maar het werd ook de kracht van mijn aanbod. Naast de herkenbare zwarte kappersbus.
Op de vraag hoe ze het startkapitaal bij elkaar had weten te krijgen, antwoordt Anoek: “ondanks dat ik al op jonge leeftijd zwanger was, heb ik altijd veel vakantiewerk gedaan en ben ik altijd zuinig geweest op mijn geld. Ik hoefde dus geen geld te lenen voor de bestelbus en de kappersbenodigdheden. Daarnaast heb ik destijds met mijn man besloten om qua hypotheek alles op één loon te baseren. Dus eigenlijk was alles wat ik verdiende extra inkomen zeg maar. Dan wordt het een stukje makkelijker. En vanuit die ruimte kun je dus ook afwegingen maken om sommige mensen te helpen door ze een keer niet of minder te laten betalen”.
Het ging eigenlijk meteen heel goed en Anoek vond het ook geweldig leuk om te doen. Iedereen was welkom, maar het mooiste vond ze het knippen van mensen die zelf niet makkelijk naar de kapper toe konden komen. Ouderen, maar ook mensen die ziekelijk op bed liggen. Ze heeft daarnaast nog een tijdje voor een kapsalon in een verpleegtehuis gewerkt en ook veel gehandicapten geknipt, bij COSIS. Daar was ze op gegeven moment de enige kapper voor alle locaties.
En toen kreeg ze een auto-ongeluk. Met haar kappersbus. Van achter aangereden door een dronken bestuurder. De bus was total-loss. Gelukkig was het een transporterbus en zaten Anoek en haar man voorin. Ondernemer als Anoek was, ging ze twee dagen later gewoon weer aan het werk. Later is haar dat verteld dat dat waarschijnlijk haar slechtste keuze ooit is geweest, want daardoor heeft ze spierreuma ontwikkeld.
Lichamelijk heeft het veel gekost. Anoek: “Je hebt continu pijn. Huisartsen wisten niet meteen wat het was. Je krijgt niet meteen een stempel, een diagnose. Ik zat tegelijkertijd met een letselschadeadvocaat, omdat het een auto-ongeluk betrof. Ik zat met ziekenhuisonderzoeken, maar ook in de molen van verzekeringen. Waar je zelf weinig te vertellen hebt. Ik kreeg een letselschade-psycholoog en een arbeidsdeskundige. Iedereen zit continu aan je te trekken. Toen dacht ik op gegeven moment: mooi dat jullie allemaal wat willen, maar ik zoek mijn eigen weg liever. Toen ben ik gaan nadenken wat ik eigenlijk met mijn leven wil. Ook omdat ik geen ambulant kapster meer kon zijn door de pijn. Ik kwam tot de conclusie dat ik mensen, die hetzelfde als mij ervaren, wilde gaan helpen”.
Anoek vertelt dat ze zelf in die periode ook zwaarder was geworden. Dat wilde ze eerst aanpakken. Door de opleiding gewichtsconsulent te gaan volgen. Na het behalen van haar diploma is ze vrij snel aan huis ook aan anderen voedingsadvies gaan geven. Toen zag ze steeds meer: het probleem bij te zwaar of te licht zijn, is meestal niet eens de voeding. Er is meestal een onderliggend probleem. Daarop is Anoek meer opleidingen gaan volgen, zoals vitaliteitscoach, en op het vlak van psychologie en gedrag. Dat sterkte haar in haar gevoel om hier meer mee te gaan doen. Dat is uiteindelijk haar tweede onderneming, Belle Health, geworden.
Eigenlijk was het ongeluk dus het beste wat me kon overkomen, dacht Anoek jaren later. Want anders had ze nooit de switch gemaakt en had ze nog steeds hetzelfde gedaan. En haar ervaringen in de revalidatie en het hele proces daaromheen, brachten haar nog meer. Ze zit namelijk ook alweer een aantal jaren in de verzekerdenraad van een grote zorgverzekeraar. Daar denkt ze mee in hoe dingen anders kunnen, van zorginkoop tot klachtenafhandeling. Volgens Anoek heb je namelijk altijd twee keuzes, wanneer je ergens iets van vindt: 1. Het vinden en er niks mee doen. 2. Als je vindt dat het niet goed gaat, de helpende hand bieden.
In het verhaal van Anoek zit ook heel sterk de boodschap dat verschillende dingen onverwachts mooi bij elkaar kunnen komen. Dat komt vooral naar voren in haar huidige rol als ‘bus-baas’ van de Gezonde Huiskamer, van het Healthy Ageing Network Noord Nederland. Dat is een bus waarmee Anoek naar verschillende locaties rijdt en waar mensen leefstijltestjes kunnen doen en een gesprek over gezondheid kunnen voeren.
Anoek: “ik zag op een gegeven moment een oproepje over de Gezonde Huiskamer. Het was in principe een oproep voor studenten en ik was natuurlijk al wat ouder. Maar ik heb de directeur een berichtje gestuurd en gezegd dat het me leuk leek om een keer mee te kijken. Dat vond hij prima en ik kreeg een stagevergoeding om een dag mee te lopen”. Zo begon een nieuw avontuur. De bus van de Gezonde Huiskamer bleek een succes. En Anoek ook, want de directeur belde een paar weken later weer om te vragen of ze nog wat vaker wou invallen. En uiteindelijk of ze een offerte wou maken om structureler een rol te spelen binnen het project de Gezonde Huiskamer.
Zo kon Anoek alles wat ze al deed op het gebied van vitaliteit en leefstijl, een boost geven. En net als in de ‘kappersjaren’ kon ze vooral de doelgroep bereiken die niet altijd standaard bereik wordt met de ‘gewone’ dingen. Waar de Gezonde Huiskamer-bus eerst vooral bij sportevenementen stond, staat het nu vaak in wijken waar gezondheidsachterstanden zijn. Maar ook bij centra voor voormalig drank- en drugsverslaafden. Die doelgroep motiveren, maar ook een luisterend oor bieden, terwijl er vaak anders naar hen wordt gekeken. Die persoonlijke missie strookte goed met de missie van de Gezonde Huiskamer.
En dat werkt goed. Anoek: “We trekken juist veel mensen aan die echt iets met hun gezondheid moeten doen. En dat dan ook gaan doen. In die eerste 8 weken hebben we bijvoorbeeld 600 mensen bereikt. Daarvan zagen we ook mensen terug. Stonden we in de ene wijk en hadden we met diegene gesproken en zagen we diegene een week later in de andere wijk terug en kwamen ze speciaal aanlopen om te laten zien dat ze meer bewogen of meer water dronken”.
Anoek vervolgt: “Juist omdat je in hun wijk staat en het laagdrempelig is en je de mensen tijd gunt, krijg je al snel diepere gesprekken die je normaal pas na jaren elkaar kennen zou horen. Dat is heel mooi.”. Die gesprekken voert ze graag, geeft Anoek aan. Ze zegt wel eens gekscherend dat ze blij is dat haar sociale vaardigheden niet verpest zijn door een te hoge opleiding: “Een collega met een master zei me eens, ik vind het zo knap hoe jij in gesprek gaat. Ik denk alleen maar in gesprekstechnieken, hoe ik ze geleerd heb. Jij praat gewoon.”
Het komt dus allemaal mooi samen voor Anoek. De eerste 8 weken werden nog meer weken. En nu zit ze nog steeds op de bus van de Gezonde Huiskamer. Sinds september van vorig jaar niet meer als zelfstandige, maar in loondienst. Maar eigenlijk is daarmee niks veranderd. Ze is zelfstandige in loondienst, met heel veel vrijheid en van beide kanten veel vertrouwen. Daarnaast is ze ook nog projectleider voor Voel je Goed, een programma gericht op leefstijl, voor mensen die praktisch lerend zijn. Het programma is gericht op versterken van gezondheidsvaardigheden. Vooral door te doen, in plaats van alleen maar informatie in tekst bieden.
Vooral doen. Dat schijnt in alles uit Anoek’s verhaal door. Toen al haar activiteiten stillagen door Corona is ze ook gewoon in de GGD-teststraat aan de slag gegaan. Anoek: “ik hou niet van stil zitten. En zo kon ik ook weer geweldig met mensen in contact zijn. En ik hielp heel vaak de mensen bij wie het testen moeilijk ging. Of de thuisbemonstering, dat waren dingen die ook alweer vrij snel onderdeel van mijn werk werden.”
Ten slotte heeft Anoek nog een tip aan de startende impactondernemer:
“Kijk vooral naar wat je zelf graag wil. En hou daar ook gewoon aan vast. En kijk dan of je er mensen bij kunt verzamelen. Mensen die hetzelfde doel hebben. Of iets financieel voor je kunnen doen. Want voor elk probleem is er wel een oplossing, als je de samenwerking durft aan te gaan.”
Volg Anoek via Linkedin (https://www.linkedin.com/in/anoek-meijer-bellehealth/), bezoek haar website (http://www.bellehealth.nl/) of lees meer over De Gezonde Huiskamer via https://www.hannn.eu/projecten/de-gezonde-huiskamer